Powered By Blogger

marți, 4 aprilie 2017

emanuel iacob



Oare cu intentie?


După Dictatul de la Viena, în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 armata maghiară alături de localnici şi organizaţii para-militare locale formate din civili secui, între care şi Straja naţiunii (“Nemzetӧrség”) omorau cu bestialitate 157 de români civili, femei, copii, bâtrâni, învăţători şi preoţi în localitatea Ip, judeţul Sălaj.
În aceeaşi notă, la 9 septembrie 1940, în localitatea Trăsnea, trupele hortyste asasinau 87 de români, între care şi copii aflaţi cu vitele la păscut.
Aceste fapte dureroase pentru poporul român nu au fost date uitării niciodată, cu atât mai mult cu cât acest genocid nu a fost pedepsit, dar s-a găsit totuşi cineva care să pună şi mai mult sare pe rană. Mă refer aici la ambasadorul SUA în România, Hans G. Klemm care s-a fotografiat cu steagul aşa-zisului “Ţinut Secuiesc” în Covasna, fotografia fiind publicată chiar în momentul comemorării, anul acesta, a 76 de ani de la masacrul de la Ip.
            Personal, atât ca cetăţean român dar şi ca istoric, mi se pare un gest ofensator adus poporului român pentru care se impuneau scuze şi explicaţii, cu atât mai mult cu cât iredentiştii care promovează ideea Ţinutului Secuiesc cer asiduu autonomie şi ruperea totală de România. Justificarea precum că fotografia “a fost din politeţe” nu se susţine.
                                                                                      

                                                                                                                                                        septembrie 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu