Powered By Blogger

marți, 4 aprilie 2017

emanuel iacob



      
"Surâsul său luminos a strălucit în tenebrele Primului Război Mondial, Maria a României s-a remarcat prin eroism şi majestate. Ea a fost mama răniţilor şi sufletul României" ( Philippe  Delorme )

                                                                                                                                                                            
               Personalitate marcantă a istoriei României, Regina Maria (1875-1938), este unul din corifeii înfăptuirii României Mari. Străină într-o ţară străină, a dovedit ca şi unchiul ei Regele Carol I, un real interes pentru problemele ţării şi nevoile acesteia, fapt ce   i-a atras dragostea poporului său care a supranumit-o ,,regina soldat” sau “mamă a răniţilor”.
              Principesa Maria s-a născut în  29 octombrie 1875, la Estwell Park în Kent, ca fiică a ducelui Alfred de Edinburgh, al doilea fiu al reginei Victoria, şi a ducesei Maria Alexandrovna, unica fiică a Ţarului Alexandru al II-lea. Prin urmare, Prinţesa Maria era nepoata Regelui Edward al VII-lea  şi verişoară primară a Ţarului  Nicolae al II-lea şi a Regelui George al V-lea.
În zorii zilei de 4 februarie 1893, Prinţul Moştenitor Ferdinand, şi Principesa Maria de Marea Britanie şi Irlanda,  sosesc la Bucureşti, de la Castelul Sigmaringen din Germania, unde la 29 decembrie, cei doi se căsătoriseră[1] .
Fire neconformistă, principesa Maria, va  intra la scurt timp dupa venirea în ţară, în gura presei şi a opiniei publice, datorită unor scandaluri amoroase, sfidând etica de la curtea regală[2]. Aceste lucruri au dus la răcirea relaţiei principesei cu unchiul său regele Carol, dealtfel o fire foarte rigidă şi cazonă.
Mai târziu (1914), devenind regină, avea să se destăinuie la căpătâiul marelui ei unchi:,, Nu  te teme unchiule, iţi vom duce vitejeşte opera mai departe… Da,  unchiule, voi încerca să fiu cum ai fost tu, credincioasă până la moarte, să-ţi iubesc ţara cum ai iubit-o atâţia ani îndelungaţi; cu Voia Domnului îţi vom duce opera fără a ne teme’’[3].
 A fost un artizan înfocat al intrării Romaniei în război de partea Antantei, în vederea unirii provinciilor româneşti cu patria mamă. La  17 august 1916, România intra în război alături de Antanta. Avea să fie una din cele mai importante decizii din toată istoria poporului nostru. România avea să mobilizeze un număr de 1.083.000 de soldaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, aproximativ 15% din totalul populaţiei sale (Vulcănescu 1998, p….).
Regele Fredinand, adresează ţării următorul mesaj: “Români, Războiul care de doi ani a strâns tot mai mult hotarele noastre, a zdruncinat adânc vechiul aşezământ al Europei şi a învederat că, pentru viitor, numai pe temeiul naţional se poate asigura viaţa paşnică a popoarelor. Pentru neamul nostru, el a adus ziua aşteptată de veacuri de conştiinţa naţională, ziua unirii lui. După vremi îndelungate de nenorociri şi grele încercări, înaintaşii noştri au reuşit să  întemeieze statul român prin Unirea Principatelor, prin Războiul Independenţei, prin munca lor neobosită pentru renaşterea naţională. Astăzi ne este dat nouă să întregim opera lor, închegând pentru totdeauna ceea ce Mihai Viteazul a înfăptuit numai pentru o clipă, Unirea românilor de pe cele două parţi ale Carpaţilor. De noi atârnă astăzi să scăpăm de stăpânirea străină pe fraţii noştri de peste munţi şi de pe plaiurile Bucovinei, unde Ştefan cel Mare doarme somnul de veci. În noi, în virtuţile, în vitejia noastră, stă putinţa de a le da dreptul ca într-o Românie întregită şi liberă, de la Tisa până la Mare , să propăşească în pace, potrivit destinelor şi aspiraţiile gintei noastre.’’(Kiriţescu 1989, vol I, p.390).
 În noiembrie 1916, armatele Puterilor Centrale încep înaintarea, spre Valea Jiului şi Oltenia, ajungând în Muntenia; la sud, trupele germano-bulgare trec Dunărea, îndreptându-se către Bucureşti. O ultimă încercare  de rezistenţă a trupelor române pe Neajlov este sortită eşecului. La 12 decembrie 1916 Consiliul de Miniştri aprobă transferul Tezaurului Naţional  către Rusia, iar la 12 - 14 decembrie,  în gara din Iaşi acesta este îmbarcat şi sigilat in 17 vagoane de tren având ca destinaţie finală Moscova[4]. Un al doilea transport cu valorile BNR precum şi a altor instituţii publice şi private s-a făcut în perioada 23 – 27 iulie 1917, însumând 24 de vagoane, din care trei reprezentau valorile Băncii Naţionale.[5]
Dezastrul de la finele anului 1916, când guvernul şi toată administraţia ţării s-au retras la Iaşi, a reprezentat pentru Regină o grea piatră de încercare.[6] Gesturile sale umanitare au avut rolul de a mai atenua pe cât posibil suferinţele şi nevoile românilor. Va lua parte efectiv la constituirea ambulanţelor şi spitalelor militare pentru răniţii de pe front.
Anul 1917 avea să fie unul din cei mai grei ani pentru întregul popor român. Au loc marile bătălii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, unde ostaşii noştri s-au acoperit de glorie. Era în joc fiinţa neamului românesc. Referindu-se la bătălia de la Mărăşeşti, unul din adversarii noştri, şi anume Generalul german von Morgen va nota în memoriile sale: „împotrivirea românilor a fost neobişnuit de dârză şi s-a arătat prin 61 de contraatacuri în cursul celor 14 zile de luptă. Ele au condus mai ales la lupte cu baioneta, care au pricinuit germanilor pierderi foarte grele.’’ [7]  Trebuie menţionat faptul că, în acea vară fierbinte a  anului 1917, pe teritoriul României se găsea una din cele mai importante concentrări de forţe militare din Primul Război Mondial: 9 armate, 80 de divizii de infanterie şi 19 de cavalerie, totalizând 974 de batalioane, 550 de escadroane, 923 de baterii de artilerie. Efectivele umane însumau aproximativ  800.000 de combatanţi şi 1.000.000 rezerve.
 Pentru Regină, a fost anul deznădejdei, al greutăţilor şi  al speranţelor năruite. Cu toate acestea, reuşeşte să treacă pragul disperării,  forţa sa mobilizatoare triumfând. Cuvintele sale descriu cel mai bine starea sa de spirit:    “Pastrez întreaga credinţă în dreptatea cauzei noastre şi în victoria ei finală, singurul lucru care mă împiedică de a striga tare cu durere. "Ţara mea" va fi ţara mea chiar şi dacă o soartă prea tare pentru mine mă va smulge de pe ultima bucăţică de pământ. Simt că mă voi întoarce. Trebuie să mă întorc"(Iorga 1996, p. 112  )
Generalul Brethelot notează în memoriile sale: "Regina Maria mă primeşte cu un zâmbet fermecător, înconjurată de fiicele ei, prinţesele Elisabeta şi Mărioara, şi de doamnele de onoare. Sunt obligat să reiau aceeaşi temă şi să enunţ din nou raţiunile care mă determină să fiu încrezător. Dacă descurajarea cuprinde şi Curtea, nu mai e nimic de sperat.
De acolo trebuie să plece Încrederea şi Credinţa. Descopăr cu plăcere un ecou în vorbele Reginei, e de bun augur !" (Gen. Henri Berthelot, 2000, p. 71) [8]
          Zi de zi, înfruntând cele mai grele condiţii, inclusiv epidemia de tifos, aceasta s-a aflat prin spitalele pline cu soldaţii răniţi întorşi de pe front,  sprijinindu-i moral şi material. Ulterior, avea să  noteze în jurnalul său: ,,Din zori până în amurg umblam printre ei, pretutindeni, oriunde ar fi fost, prin orice murdărie sau primejdie de infecţie. Niciodată nu mi-am astupat urechile în faţa unui strigăt de ajutor’’. (Regina Maria 1999, vol III, p…..). Constantin Argetoianu avea să noteze în memoriile sale: în perioada 1914-1918, a fost cât a putut mai mult în mijlocul celor care aveau nevoie de mângâiere. O găsim în tranşee printre combatanţi; o găsim în spitale şi în toate posturile sanitare; printre răniţi, printre bolnavi; o găsim de faţă la toate adunările care încercau să facă bine. N-a cunoscut frica de gloanţe sau de bombe, cum n-a cunoscut teama şi scârba de molimă sau nerăbdarea faţă de eforturile aşa des inutile provocate de dorinţa ei de mai bine. Regina Maria a dat astfel, dovadă de mai mult patriotism cât ar fi încăput într-un român adevărat”.[9]
Ambasadorul Franţei, Contele Saint-Aulaire, scrie: “În fiecare dimineaţă, regina, în uniformă de infirmieră, însoţită de o doamna de onoare şi de un grup de brancardieri voluntari se ducea la gară pentru a-i primi pe răniţi. Uneori, când se deschidea uşa unui vagon, se constata că nimeni nu mai mişca. Soldaţii răniţi sau refugiaţii bolnavi au murit de frig. Regina şi femeile cele mai elegante ale societăţii româneşti înfruntă moartea şi, ceea ce este fără îndoială cel mai greu, depăşesc oboseala unei zile, nu de opt ore, ci a unei zile care se întinde până noaptea târziu.”
 Participă la întruniri cu membrii guvernului, are chiar diverse consfături şi informări cu generalii armatei între care Constantin Prezan, Alexandru Averescu, Traian Moşoiu şi Ieremia Grigorescu. Acestora le insufla atât prin  tăria sa de caracter cât şi prin propria-i  personalitate, imboldul necesar pentru a continua lupta mai departe.  Totodata, Regina Maria duce o intensă activitate de propagandă naţională în rândul soldaţilor de pe front, îmbărbătându-i prin diverse articole publicate în ziarele ce ajungeau în prima linie.  În acelaşi timp, continua inspectarea unităţilor militare încartiruite în oraşele Moldovei.  Dezmembrarea armatei imperiale ruse care lupta pe frontul de est a avut un impact devastator asupra reginei. Considera acest fapt un act de ,,mare trădare’’.[10] Se deplasează pe front şi încearcă să îmbărbăteze trupele ruseşti în pofida propagandei din ce în ce mai intense a bolşevicilor. Trupele ruse, influenţate de un puternic curent comunist, crează lângă Iaşi un grup reacţionar ce avea drept scop înlăturarea regelui Ferdinand, asasinarea comandantului Scerbacev, precum şi instituirea unui regim sovietic în România. La 21 decembrie trupele reacţionare pun la cale un complot împotriva comandantului rus, care eşuează. Acesta cere sprijinul Armatei Române pentru a distruge această facţiune comunistă. Guvernul aprobă cererea, urmând ca trupele române să-i dezarmeze pe soldaţii ruşi, expediindu-i peste Prut, fapt care a determinat  intrarea României în conflict deschis cu noua putere bolşevică de la Petrograd, aceasta dispunand arestarea reprezentantului României în capitala rusă, Constantin Diamandi.
  O anecdotă spune că la vederea reginei, un soldat rus rănit exclamă: ”Dacă am fi avut o împărăteasă ca tine, am fi păzit-o şi am fi murit pentru ea”.
Regina Maria va continua buna tradiţie a predecesoarei sale, publicând lucrări atât în presa vremii cât şi în străinătate.  Una dintre lucrările de referinţă ale Reginei Maria este lucrarea intitulată "Ţara mea", scrisă în anul 1917 şi tipărită la Iaşi. Tradusă din limba engleză de Nicolae Iorga, cartea a fost scrisă  la cererea presei britanice, care dorea să cunoască atmosfera şi viaţa din ţara noastră. Regina a oferit în cele două volume ale cărţii informaţii despre întregul teritoriu al României, geografie, viaţa economică şi socială, dar şi despre cultura şi obiceiurile românilor.
 Având calitatea de înaltă patroană a Crucii Roşii, Regina Maria instituie  în anul 1917, Ordinul Crucea Regina Maria. Ulterior, prin strădaniile sale avea să înfiinţeze o şcoală de infirmiere,  inaugurarea având loc la 13 noiembrie 1930, la sediul Societăţii Crucea Roşie.
După încheierea războiului,  la insistenţele Regelui, va pleda în mod strălucit cauza României în faţa Aliaţilor la Conferinţa de Pace de la Paris.[11]
Înzestrată cu o vastă inteligenţă, dar şi cu o bogată cultură politică, ea a reuşit ceea ce întreaga delegaţie a guvernului României a eşuat: să demonstreze prin argumente atât istorice, geografice, militare dar şi politice dreptul românilor din provinciile istorice de a se uni cu patria mamă. Sacrificiul ostaşilor români însumând  339.117 morţi, 299.000 grav răniţi şi 116.000 prizonieri sau dispăruţi, pe fronturile primului război mondial nu a fost în zadar.  Bun prieten al Reginei, marele istoric Nicolae Iorga, reuşeşte poate cel mai bine să zugrăvească pe cât se poate de succinct  portretul acesteia: "Niciodată, desigur, o Regină n-a impus mai mult în afară de rangul ei suprem. Regalitatea vitejiei şi milei de oameni o fac să poarte totdeauna o coroană nevăzută, care e mai scumpă decât toate juvaierele lumii.
    În amintirea vremurilor, Regina Maria va rămâne, mai presus de toate marile ei însuşiri şi strălucitele ei talente, ca însăşi voinţa neînfrantă care a smuls împrejurărilor vitrege împlinirea unităţii naţionale. " (Iorga 1996, p.132)
   În cuvintele de adio din testamentul său, Regina Maria nu pierde ocazia să evoce pentru ultima oară dragostea faţă de poporul său, din clipa când a păşit pentru întâia dată pe pământ românesc:
.,,Ţării mele şi Poporului meu, când veţi ceti aceste slove,  eu voi fi trecut pragul tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniştea mormântului. Abia împlinisem 17 ani, când am venit la tine; eram tânără şi neştiutoare, însă foarte mândră de ţara mea de baştină, şi am îmbrăţişat o nouă naţionalitate, m-am străduit să devin o bună Româncă. (...) Nimeni nu e judecat pe drept cât trăieşte: abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt: mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. (...) Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută”. 



[1]   Căsătoria a avut loc la castelul Sigmaringen, pe 29 decembrie 1892,  ceremonia oficiind-se mai întâi după ritul catolic, apoi după cel anglican. Regina Victoria a propus oficierea căsătoriei în capela Sfântului George, la Windsor, dar în urma discuţiilor dintre cele două Biserici pentru întâietate asupra celebrării slujbei, regina a renunţat. Aceasta s-a datorat şi faptului  că Vaticanul îi reproşa principelui catolic căsătoria cu o protestantă.

[2] Sunt cunoscute relaţiile acesteia cu Zizi Cantacuzino, Barbu Ştirbei, Ioan Andrei, Waldorf Astor, J.W. Boile. Presa română, dar şi cea internaţională, au comentat pe larg despre aceste legături.
[3] Regele Carol I moare la 27 sept. 1914 .
[4] Consiliul care a aprobat transportarea tezaurului in Rusia era format din: Ion I.C. Bratianu, Victor Antonescu, Vintila Bratianu, Al. Constantinescu, M. Perechide, C. I. Istrate, M.G. Cantacuzino, E. Costinescu, I.G.Duca, D. Greceanu, Take Ionescu si Gh. Marzescu.
[5] Propunerea a venit din partea Ministrului de Finante de atunci Nicolae Titulescu. In anul 1956 o parte a tezaurului a fost restituit Romaniei ca semn de bunavointa din partea guvrenului sovietic fata de regimul comunist de la Bucuresti. In prezent, restituirea Tezaurului Romaniei ramane o problema sensibila in ceea ce priveste relatiile Romaniei cu Rusia.
[6] La sfârşitul lui noiembrie 1916,  trupele germane ocupă Bucureştiul. Capitala ţării se mută temporar la Iasi.  O mare parte a ţării se afla sub ocupaţia trupelor germane. În toamna aceluiaşi an, cel de-al şaselea copil al  Reginei Maria, principele Mircea (3 ani), moare de febră tifoidă.
[7] Gen. Kurt von Morgen, Comandantul Corpului 1 Rezervâ german în bâtâlia de la Mărăşeşti.
[8] Gen Henri Berthelot, 1861-1931, Şeful  Misiunii Militare Franceze la Bucureşti in 1917. A fost membru de onoare al Academiei Române.
[9] C-tin Argetoianu, 1871-1952, om politic român, diplomat şi prim ministru al României în anul 1939. Moare în închisoarea Sighet, fiind  întemniţat din ordin al regimului comunist, fârâ a fi judecat.
[10] La 7 noimbrie 1917, bolşevicii răstoarnă Guvernul Provizoriu rus, având ca intenţie declarată, încheierea păcii cu Puterile Centrale. În 5 decembrie, la Brest-Litovsk, se semnează armistiţiul între Rusia şi Puterile Centrale, trupele române rămânând singure în faţa unui adversar cu mult superior atât numeric cât şi ca înzestrare. Neavând altă soluţie, România acceptă armistiţiul.
[11] La 11 apr. 1919, la Paris are o intrevedere cu presedintele S.U.A. Wilson. De asemenea se întâlneşte cu preşedintele Frantei, Georges Clemenceau, în faţa căruia pledează în mod strălucit cauza tării sale. Acesta nu recunoştea revendicările teritoriale ale Rmâniei, datorită păcii separate de la finele lui 1917.
BIBLIOGRAFIE

·        Maria, Regină a României, Ţara mea, Hodder & Stoughton, London,  1916
·        Maria, Regină a României, Povestea vieţii mele,..............1934
·        Gen. Henri Berthelot,  Jurnal şi Corespondenţă 1916-1919, Presa Universitară Clujană,  Cluj, 2000, pag 71
·        Martineau, Mrs. P., România şi conducătorii ei, Stanley Paul, London, 1927
·        Pakula, H., Ultima romantică – O biografie a Reginei Maria a României, Weidenfeld & Nicolson, London, 1984
·        Des Cars, Guy, Les Reines de Coeur de Roumanie, Lafon, Paris, 1991
·        Taylor, L.W., The Sourdough and the Queen - The many Lives of Klondyke Joe Boyle, Metheuen, Toronto, 1983
·        Kiritescu Constantin, Razboiul pentru Întregirea României 1916-1919, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1989, vol. I.
·        Vulcănescu, Mircea, Regele Ferdinand şi Războiul pentru întregirea neamului, Edit.Tess Expres,Bucuresti, 1998
·        Scurtu, Ioan , Monarhia în România 1866-1947,  Ed. Danubius,   Bucureşti, 1991
·        Iorga, Nicolae , Regina Maria, Ed. Porţile Orientului, Iaşi, 1996
·        Iorga, Nicolae,    Oameni care au fost, vol.2.  Ed.Porto-Franco, Galaţi,      1996.

·        România în anii primului război mondial, vol 2, Ed. Militară, Bucureşti, 1987

·        Istoria Militară a Poporului Român, vol 5, Ed. Militară, Bucureşti, 1988

·        Cupsa, I., Maraşti, Mărăşeşti, Oituz, Ed. Militară, 1967

emanuel iacob



Avram Iancu, Erou

Avram Iancu este “Erou al Naţiunii Române” indiferent că vrea sau nu Preşedintele Iohannis,
indiferent de ce afirma un activist  P.N.L. iresponsabil... Avram Iancu nu a fost un “ Un criminal descreierat” aşa cum declara un membru al PNL Brașov, Mihai Codruț Nanu... ,,Crăişorul,,  este simbolul unei naţiuni oropsite, a celor ce au vrut dreptate şi unire cu fraţii de acelaşi neam....

Ca istoric ar trebui să aduc aminte ororile şi crimele săvârşite de cei ce au condus vremelnic Transilvania, suplicii  săvârşite  asupra unui popor stăpân de drept pe pământul său... Avram Iancu este simbolul naţional al românilor din Transilvania şi nu numai. Prin acţiunile sale Avram Iancu a fost cel care a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania şi a celorlalte minorităţi oropsite.Este ştiut oare faptul că până aproape de 1918 românii majoritari din Transilvania nu aveau dreptul să se căsătorească religios într-o biserică ortodoxă, să poarte cizmă şi pălărie în zi de sărbătoare? 
Mai trebuiesc amintite şi evenimentele din 1514, 1785, 1918, 1940 ? Ip, Trăsnea, Moisei, Prundu Bârgăului, Şărmaşu, Grebeniş, Oroiu… mii de români ucişi… crime ale hortyştilor maghiari, asupra populaţiei române majoritare, comise în sec XX… În contextul revoluţiei de la   1848 din Transilvania,  Koshut şi maghiarii lui au refuzat să acorde drepturi egale românilor transilvani majoritari, negocierile purtate de Bălcescu soldându-se cu un eşec... În lupta de la Şiria  armatele revoluționare maghiare au fost distruse de armatele ţariste, iar Ungaria și Transilvania  sunt predate de ruși austriecilor conform prevederilor Sfintei Alianțe. La 29 mai 1848 Dieta de la Cluj  proclama unirea Transilvaniei cu Ungaria, fapt ce nemulţumeşte românii transilvani,  sașii și chiar o parte a maghiarilor.În Dietă, din 300 reprezentanți, numai 3 erau români şi 24 sași.  În timpul revoluţiei, maghiarii au comis atrocităţi şi crime abominabile  asupra populaţiei majoritare româneşti, schingiuiri, omoruri, violuri. De altfel, trebuie să amintesc şi de evenimentele de la Târgu Mureş din anii 90, unde s-a văzut şi s-a demonstrat “spiritul civic maghiar”.  Sunt multe de spus, sunt multe de scris...Păcat de românii care îşi înjosesc istoria şi valorile naţionale...Conducătorul revoluţiei paşoptiste a românilor din Transilvania  a fost un intelectual, un bun avocat,  un mare român şi patriot adevărat...Iată un fragment din testamentul său scris, pe care aş dori să îl lectureze şi primul între români, Preşedintele Iohannis, cel care a respins proiectul de lege privind declararea lui Avram Iancu ,,Erou al Naţiunii Române “precum   şi acel român membru P.N.L. rătăcit... “Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acuma, durere fără mult succes, ba tocmai acuma cu întristare văd, că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea; un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune, că viitorul este nesigur. Voiesc dar şi hotărât dispun, că după moartea mea, toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii, pentru ajutor la înfiinţarea unei academii de drepturi; tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii mele,, Avram Iancu
(20 decembrie 1850).
                                                                                      
                                                                                             2015

emanuel iacob



PSD ÎNTRE ADEVĂR, ISTORIE ŞI SCUZE

Către sfârşitul secolului al XIX-lea sub influenţă franceză, o parte a intelectualilor români, şi aici ne referim la Vasile Conta, C. Dobrogeanu Gherea, Anton Bacalbaşa, C. Mille, Sofia Nădejde reiterează tot mai mult mişcarea social-democrată atât prin publicaţii periodice, cât şi prin cereri inovatoare, cum ar fi votul universal, libertatea presei, egalitatea femeilor şi a bărbaţilor.
Astfel, la 31 ianuarie 1910 ia fiinţă PSDR condus de I.C. Frimu, Mihai Gh. Bujor, Cristian Rakovski etc.
PSDR salută Marea Unire din 1918, cerând implementarea egalităţii între cetăţeni, votul universal şi adoptarea unor măsuri sociale pentru cetăţenii nou înfiinţatului stat român. Congresul din 7 mai 1927 schimbă denumirea partidului în PSD.
În timpul dictaturii carliste (1938-1940), prin interzicerea partidelor politice, PSD îşi continuă activitatea în ilegalitate sub conducerea lui Constantin Titel Petrescu.
În timpul războiului, deşi aflaţi în negocieri cu Partidul Comunist Muncitoresc pentru organizarea luptei antifasciste, PSD rupe în cele din urmă relaţiile cu aceştia, deoarece comuniştii susţineau efervescent anexarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord la URSS. Datorită presiunilor, în februarie 1948, PSD fuzionează cu PCR. Două luni mai târziu, liderii PSD sunt arestaţi, mare parte din ei fiind încarceraţi în închisorile comuniste, alţii condamnaţi la muncă silnică pentru mulţi ani, fapt ce va duce la dispariţia partidului.
În anii ’90 PSDR reapare ca partid pe eşichierul politic românesc, iar în mai 2001 acesta fuzionează cu PDSR, rezultând Partidul Social Democrat, continuatorul doctrinei social-democrate româneşti, membru al Internaţionalei Socialiste.
De-a lungul existenţei sale, socialiştii au avut ca membri oameni de mare notorietate cum ar fi Ştefan Voitec (cel care şi-a păstrat carnetul de membru PSD chiar şi în anii 70-80), C. Dobrogeanu-Gherea, Emil Racoviţă, Ioan Flueraş, Anton Bacalbaşa, Mihai Gh. Bujor şi mulţi alţii.
Reamintind aceste aspecte esenţiale din istoria poporului român şi a partidelor politice româneşti, mă întreb de ce anatema unor fapte oribile şi nejustificate ale PCR au fost puse în spatele unui partid care şi-a dovedit devotamentul faţă de ţara românească în toate împrejurările istorice deosebite?
Lucrurile nu trebuiesc amestecate şi cred că este de datoria celor care cunosc istoria, să spună adevărul aşa cum a fost.
PSD nu este urmaşul PCR!


                                                                                                     2015

emanuel iacob



Intre monarhie si...prostie

Observ cu stupoare faptul că, de câteva zile, tot centrul atenţiei s-a mutat spre “ Casa Regală a României”, în urma decesului soţiei fostului suveran al ţării, Principesa Ana de Bourbon-Parma. Totuşi , exagerarea de care dau dovadă, atât anumite cercuri, cât şi autorităţile române în ceea ce priveşte momentul , mă duce cu gandul la un snobism şi o “ploconeală” absurdă, lipsită de orice temei. Reamintesc autorităţilor centrale faptul că România este republică şi nu monarhie, şi tot în spiritul legii faptul că defuncta nu a fost niciodată încoronată ca regină a României, mai mult căsătoria dintre cei doi având loc in iunie 1948, deci cu 6 luni după abdicarea şi plecarea din ţară a Regelui Mihai I. Nu trec peste faptul că Principesa Ana de Bourbon-Parma nu a avut niciodată cetăţenie română, şi nu a vorbit limba ţării. Acestea sunt numai câteva din argumentele ce mă determină să cred că instituţiile statului – în speţă Guvernul si Preşedinţia - nu au respect de sine şi nici faţă de poporul român. Decretarea zilei de doliu naţional mi se pare o absurditate fără seamăn. Astăzi 6 august se implinesc 99 de ani de la începutul bătăliei de la Mărăşesti (6-16 august1917), bătălie de care a depins însăşi fiinţa naţională, unde ostaşii noştri s-au acoperit de glorie prin jertfa supremă, şi totuşi nu am vazut din partea autorităţilor o implicare majoră în evocarea momentului. Atunci chiar existau REGI, iar Regina Maria (încoronată la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia ca regină a României Mari) era în permanenţă printre oameni, în mijlocul ostaşilor săi, chiar în prima linie a frontului, trăind alături de ei necazurile şi greutăţile, fapte ce i-au adus supranumele de “regina soldat” sau “mamă a răniţilor. “Dar…vremurile acelea au apus de mult, iar noi asistăm astăzi la o situaţie destul de…ciudată. Ar mai fi multe de spus, dar pentru moment mă opresc aici.
PS Conform tuturor dogmelor crestine, nu poţi interzice membrilor familiei, participarea la priveghi sau înmormântare.
                                                                                                                                                                                                     august 2016

emanuel iacob



Oare cu intentie?


După Dictatul de la Viena, în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 armata maghiară alături de localnici şi organizaţii para-militare locale formate din civili secui, între care şi Straja naţiunii (“Nemzetӧrség”) omorau cu bestialitate 157 de români civili, femei, copii, bâtrâni, învăţători şi preoţi în localitatea Ip, judeţul Sălaj.
În aceeaşi notă, la 9 septembrie 1940, în localitatea Trăsnea, trupele hortyste asasinau 87 de români, între care şi copii aflaţi cu vitele la păscut.
Aceste fapte dureroase pentru poporul român nu au fost date uitării niciodată, cu atât mai mult cu cât acest genocid nu a fost pedepsit, dar s-a găsit totuşi cineva care să pună şi mai mult sare pe rană. Mă refer aici la ambasadorul SUA în România, Hans G. Klemm care s-a fotografiat cu steagul aşa-zisului “Ţinut Secuiesc” în Covasna, fotografia fiind publicată chiar în momentul comemorării, anul acesta, a 76 de ani de la masacrul de la Ip.
            Personal, atât ca cetăţean român dar şi ca istoric, mi se pare un gest ofensator adus poporului român pentru care se impuneau scuze şi explicaţii, cu atât mai mult cu cât iredentiştii care promovează ideea Ţinutului Secuiesc cer asiduu autonomie şi ruperea totală de România. Justificarea precum că fotografia “a fost din politeţe” nu se susţine.
                                                                                      

                                                                                                                                                        septembrie 2016

emanuel iacob



Miron-vodă Barnovschi-Movilă, un martir uitat


Aproape uitat de contemporani, voievodul Miron-vodă Barnovschi-Movilă (1626-1629), (aprilie 1633-2 iulie 1633),,la  inimă foarte direptu şi nelacom şi blându”  este un exemplu de conducător drept şi bun creştin, martir al neamului românesc, Plecat la Istambul pentru reconfirmarea domniei Moldovei, este arestat şi executat prin decapitare la 2 iulie 1633. Ca o concesie, sultanul Murad al IV-lea îi promite viaţa în schimbul convertirii la islamism. Dar Miron-vodă domn creştin şi ortodox al Ţării Moldovei “nu a voit să se lepede de credinţa creştină”. Înainte de a ajunge domnitor, a ocupat diverse funcţii boiereşti ajungând în ianuarie 1626  voievod al Ţării Moldovei. În scurta sa domnie a început construcţia mai multor biserici precum: Adormirea Maicii Domnului din Iaşi 1627, Mănăstirea Bârnova 1629, Biserica Sfântul Ioan din Iaşi, Mănăstirea Hangu de pe Valea Bistriţei şi Mănăstirea Dragomirna. Cronicarul Miron Costin, contemporan cu domnitorul preciza faptul că “mănăstiri şi biserici câte au făcut în aşa scurtă vreme, nici un domn nu au făcut. Făcut-au alţi domni şi mai multe, eară cu mai delungate vremi, unii în 40 de ani, alţii în 20 de ani, eară el în 3 ani”. Înainte de a ajunge la Constantinopol, la începutul lui iunie 1633, Miron-voda se află în Târgoviste unde are o întrevedere cu domnul Ţării Româneşti Matei Basarab care îi arată dovezi ale trădării boierilor moldoveni şi îl sfătuieşte să nu se ducă la sultan. Replica lui Miron-vodă rămâne una antologică: “sânge s-a tot vărsat, iar trădători tot vor mai fi. Dar cum să câştigi dragostea lărgind cimitire? Cât despre înfruntarea turcului, o voi şi eu. Dar până şi regele David l-a doborât cu praştia pe Goliat Filistinul. Noi nici pietre nu avem. Doar praf răscolit de vânt.” În seara execuţiei din 2 iulie 1633 are loc un un puternic cutremur pe malurile Bosforului, fresca cu portretul său din Mănăstirea Bârnova se crapă în ceasul decapitării lui, iar calul său ţinut în frâie de un dregător cade mort pe loc. Tot cronicarii precizează şi faptul că “turcii şi-au zis: nevinovat au fost acest om”. Postelnicul său Toma Cantacuzino zicea că în multe nopţi l-a zărit în miezul nopţii, îngenunchiat înaintea icoanei la rugă cu mare osârdie. Acesta este Miron-vodă Barnovschi-Movilă, un martir al neamului românesc, al credinţei noastre creştin-ortodoxe, un sfânt, din punctual meu de vedere.
                                                                                                 

                                                                             octombrie 2016

luni, 3 aprilie 2017


emanuel iacob


emanuel iacob


emanuel iacob

De vorba cu istoricul Emanuel Iacob! - ROMANIAVIPPRESS

romaniavippress.com/de-vorba-cu-istoricul-emanuel-iacob/

emanuel iacob


emanuel iacob


emanuel iacob


RAPORT DE ACTIVITATE AL CONSILIERULUI LOCAL EMANUEL IACOB PENTRU ANUL 2016

Deţin funcţia de Consilier Local în urma alegerilor câştigate în data de 10 iunie 2016, pe lista electorală PSD-UNPR, mandatul de Consilier Local ales fiind validat în urma şedinţei din data de 24.06.2016, atunci când am depus jurământul conform legilor în vigoare.
În temeiul art. 51, alin. 4 din Legea nr. 215 din anul 2001 cu privire la administraţia publică locală, prin elaborarea acestui raport de activitate, aduc la cunoştinţa cetăţenilor, activitatea de consilier local desfăşurată în cadrul Consiliului Local al sectorului 6 în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2016.
Raportul de faţă este o parte succintă a activităţilor desfăşurate ca reprezentant al comunităţii locale a sectorului 6.
Comisia principală în care îmi desfăşor activitatea, şi al cărui preşedinte sunt, este Comisia Administrarea Domeniului Public şi Privat, Administrarea Pieţelor şi Gospodărie Comunală.
Totodată sunt membru şi în următoarele comisii:
1. Comisia Învăţământ, Sănătate, Cultură, Culte, Sport şi Agrement
2. Comisia Locala de Ordine Publica sector 6
În conformitate cu art 45 alin (1)si art 81 alin. (2) lit j din legea nr 215/2001 şi ţinând cont de prevederile art 96 alin (2) si alin (5) din legea nr 1/2011 a educaţiei naţionale am fost nominalizat să fac parte din următoarele Consilii de Administraţie ale unităţilor de învăţămant de pe raza sectorului 6:
1.Şcoala Gimnazială nr 142
2.Şcoala Gimnazială nr 309
3. Şcoala Gimnazială nr163
4.Grădiniţa “Zâna Florilor”
5.Liceul Teoretic “Marin Preda”
6 Şcoala Postliceală Sanitară “Artifex”
Participarea la şedinţele Consiliului Local ordinare, extraordinare şi de îndată a fost de 100%, inclusiv în cadrul comisiilor de specialitate. În această perioadă am iniţiat mai multe proiecte de hotărâri ale Consiliului Local, am participat la elaborarea în colectiv a proiectelor şi amendamentelor ce vizau probleme de învăţământ, buget, siguranţă publică, pieţe şi administrarea domeniului public.
Pe parcursul a şase luni, Comisia Administrarea Domeniului Public şi Privat, Administrarea Pieţelor şi Gospodărie Comunală al cărei preşedinte sunt, s-a întrunit în 12 şedinţe atât pentru avizarea proiectelor HCL cât şi pentru a solicita din partea direcţiilor subordonate Consiliului Local puncte de vedere, soluţii şi propuneri în vederea eficientizării activităţii acestora. Alături de ceilalţi membri ai comisiei, am făcut vizite de constatare şi evaluare atât în teren cât şi la direcţiile aferente. A existat o bună colaborare cu Administraţia Pieţelor cât şi cu Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană sector 6. Documentele pot fi consultate atat pe site-ul Primăriei cât şi la Secretariatul Tehnic al Consiliului Local sector 6.
Prin atribuţiile ce imi revin, menţionez faptul că în perioada iulie-decembrie 2016 am ţinut conform graficului afişat pe site, săptămânal audienţele programate la sediul Primariei sectorului 6, cât şi bilunar în cadrul A.D.P.D.U sector 6, alături de conducerea instituţiei. În urma acestor audinenţe şi în urma sesizărilor venite din partea cetăţenilor s-au rezolvat o serie de probleme de interes general cum ar fi probleme edilitare, probleme legate de salubrizare, parcaje, infrastructură şi spaţii verzi.
Totodată, am avut ca prioritate menţinerea unei cât mai strânse legături cu asociaţiile de proprietari/locatari ale blocurilor de pe raza sectorului, fiind prezent la întruniri şi adunări generale în mod frecvent. Din acest punct de vedere, în urma colectării petiţiilor şi redirecţionării acestora către serviciile abilitate, s-au putut soluţiona favorabil o mare parte din solicitările cetăţenilor.
Participarea în cadrul şedinţelor consiliilor de administraţie ale şcolilor arondate, a constituit un bun prilej de interferenţă cu cerinţele şi necesităţile legate de problema actului educaţional şi mai ales de probleme administrative. Colaborarea cu directorii instituţiilor de învăţământ a fost una eficientă, parte importantă din problemele nerezolvate înainte de iunie 2016, găsindu-şi rezolvarea în timp util.
În aceste demersuri, atât Primarul Sectorului cât şi Administraţia Şcolilor, Direcţia de Poliţie Locală sector 6, au demonstrat un real interes în rezolvarea solicitărilor venite din partea instituţiilor de învăţământ din sectorul 6.
Totodată menţionez şi participarea activă alături de ONG-uri, asociaţii şi fundaţii la actiuni social- culturale, educative atât în sector cât şi în capitală, acţiuni menite să dezvolte spiritul civic şi cultural în rândul cetăţenilor.
Prin aceste activităţi prezentate succint, am susţinut interesele cetăţenilor sectorului 6 în cadrul Consiliului Local, alături de ceilalţi colegi din P.S.D.
Prioritatea numărul unu a fost şi este comunicarea directă cu locuitorii sectorului 6 atât în teren cât şi în mediul online, pentru rezolvarea imediată a problemelor, conform atribuţiilor, ce derivă din funcţia de Consilier Local, cât şi a instituţiilor subordonate din cadrul administraţiei publice locale.
DATA
27 01 2017
CONSILIER LOCAL,
EMANUEL IACOB